PARADIGMA

ET ORD FRA FORLÆGGEREN

AURÉLIEN MASSON

Pia Petersen fortsætter sit klare, gribende, hypnotiserende litterære arbejde. Hun fortalte mig om skrivningen af denne roman, som tog lang tid at skrive, for det er ikke en af de små forbrugerromaner, der kan skrives lige så hurtigt, som de kan læses. Nej, Paradigma er en stor roman, en rigtig roman, og den tackler tiden med destabiliserende kraft, stilistisk voldsomhed og stærk politisk refleksion.
Jeg vil gerne tilføje, at bogen er MAGNIFIKT udgivet. Det er en smuk bog, en stor bog, en stærk bog. En bog, jeg ikke vil glemme.

Bravo, Pia Petersen! Jeg håber, at bogen finder mange læsere.

NICOLAS IDIER, forfatter

Jeg mødte Pia Petersen tilbage i 2010, jeg var stadig journalist på Arte, hvor jeg lavede en reportage om forfattere, der ikke skriver på deres modersmål. Pia er dansk, men har altid valgt at skrive på fransk. Efter interviewet fik vi en drink, så en til og så videre, indtil aftenen var omme. Vi har været venner lige siden, og jeg har læst stort set alle hendes bøger. Hvis jeg skulle "klassificere" hende, ville jeg sige, at Pia skriver "metafysiske thrillere". Det er meget kodede romaner i angelsaksisk stil (roman noir, psykologisk thriller, ultraundertrykkende thrillere), som hun modellerer for at få sine egne refleksioner ind i dem: forholdet til penge, ensomhed, vold, kunst. Med personligheder, der er knust af et system, og som forsøger at overleve. Det er både gribende og fuld af spørgsmål. Og den er meget original - jeg kender ikke nogen nutidig fransksproget forfatter, der som Pia har evnen til at skrive litteratur, der er både effektiv og krævende.

DENIS MICHELIS, forfatter

UDDRAG

ALAIN MABANCKOU, forfatter

Dette er en tøjlesløs introspektion af et amerikansk samfund, der er sunket ned i sine egne fejl.

Pia Petersen fortæller om et oprør, det unikke øjeblik, hvor folk holder op med at gå som robotter og tager deres skæbne i egne hænder. Oprøret beskrives indefra, og det er ikke så meget massen som de mange mennesker, der udgør den, som vi følger skridt for skridt. Denne mangfoldighed af synsvinkler giver en intens og gribende læsning, hvor forfatteren formår at give alle sine karakterer en unik stemme.
Paradigma er en true crime-roman, som uden omsvøb afslører de spændinger, der river vores moderne samfund fra hinanden. Bogen er svovl og krudt, og den præsenterer os for en verden af latente konflikter, hvor forskellige sociale grupper stirrer på hinanden. Det er et samfund, der lulles ind i selvtilfredshed af en altomfavnende retorik, mens alle i virkeligheden lever i deres egen verden, godt beskyttet. Der skal kun en gnist til, før alt går op i flammer, og en ny menneskelig organisation rejser sig fra asken af den gamle. Paradigma beskriver dette kriseøjeblik, denne gnist.
Paradigma er også, og måske først og fremmest, historien om et møde mellem to mennesker midt i et oprør. Det er også en kærlighedshistorie. Når alt kommer til alt, er kærlighed og opgivelse i kærlighed ikke i sandhed revolutionære handlinger? Det handler om at kaste sig ud i det ukendte, i bruddet. På godt og ondt, måske, men i mellemtiden, for at holde sig i live...